Programari:   WhatsApp:  +40 770 672 817 - Telefon:  +40 770 672 817

Soseaua Berceni nr. 6-8 Bucuresti, Sector 4                

Ortodontie la orice varsta

Persoanele de orice varsta pot beneficia de un tratament ortodontic. Dintii care sunt strambi, aglomerati sau scosi in afara afecteaza aspectul per ansamblu al dintilor si ocluzia (muscatura).

Tratamentul ortodontic imbunatateste nu doar aspectul zambetului, dar si sanatatea dumneavoastra orala. Dintii drepti sunt mult mai usor de curatat si este mult mai putin probabil sa fie afectati de carii.

Daca nu sunteti multumiti de modul in care arata dintii dumneavoastra sau de felul in care muscati, tratamentul ortodontic poate ajuta.

Cine are nevoie de terapie ortodontica?

Copiii, adolescentii si adultii au nevoie de tratament ortodontic atunci cand prezinta anomalii dento- alveolare – de exemplu, au dintii inghesuiti, sau dintii din fata sunt foarte proeminenti, sau intre dintii de sus si cei de jos exista un spatiu (ocluzie deschisa), sau dintii de jos vin in fata celor de sus, ceea ce se asociaza cu o barbie proeminenta (prognatism mandibular).

In cazul adultilor, tratamentul ortodontic poate fi extrem de util in indreptarea unor dinti care urmeaza sa fie pregatiti pentru aplicarea unor lucrari dentare, si care in absenta terapiei nu ar putea fi realizate corect.

O alta situatie este aceea in care o persoana are un dinte lipsa, iar spatiul respectiv poate fi inchis prin migrarea dintilor „din spate”, astfel incat sa se evite slefuirea dintilor adiacenti pentru o punte, sau aplicarea unui implant. Astfel, persoana in cauza va avea numai dintii sai naturali, care nu se pot compara ca rezistenta si functionalitate cu nici o lucrare sau implant.

Motive estetice

Exista cazuri in care, din punct de vedere strict medical, un pacient nu necesita tratament ortodontic („muscatura” sa este in limite normale, masticatia este satisfacatoare), dar din punct de vedere estetic tratamentul este extrem de benefic pentru fizionomia si confortul psihic al persoanei in cauza.

Ce se intampla daca nu este tratata o anomalie dentara?

Efectele pe termen lung variaza in functie de tipul si gravitatea anomaliei; in general, in cazul in care anomalia afecteaza masticatia sau contactele dintre dinti, suprasolicitarea dintilor duce in timp la imbolnavirea lor parodontala si la pierderea lor prematura; in cazul dintilor inghesuiti, acestia retentioneaza alimente si placa bacteriana, igiena este dificil de realizat iar riscul de carie si imbolnavire parodontala este mult mai mare decat la persoanele cu dinti aliniati corect.

Un aspect foarte important este si estetica, alinierea dentara putand face diferente semnificative in armonia fizionomiei pacientilor.

Care este momentul optim pentru a interveni?

Ideal ar fi ca orice medic stomatolog sa orienteze parintii catre un serviciu de specialitate de indata ce constata ca un copil are o anomalie dento-alveolara – tratamentul precoce este cel mai usor si cel mai eficient, putandu-se evita un tratament tardiv, la varsta adolescentei, care este mai anevoios si poate necesita crearea spatiului prin extractia unor dinti definitivi.

Pacientul ideal este copilul de 7-8 ani, care are atat dinti definitivi cat si dinti de lapte, la care se pot aplica aparate mobile si cu care se poate colabora. In general este bine sa se intervina cat mai devreme, stiut fii

Cat dureaza tratamentul ortodontic?

In cazul unor anomalii foarte usoare, pot fi necesare 2-6 luni de tratament; in cazul unor anomalii cu evolutie pana la incheierea cresterii (de exemplu prognatismul mandibular), supravegherea de specialitate trebuie inceputa cat mai precoce posibil si trebuie mentinuta pana la varsta de 16-18 ani.

Tratamentul ortodontic este, in general, unul de lunga durata – in cazul copiilor care se prezinta la medic cu probleme ortodontice, acestea sunt rezolvate cu ajutorul aparatelor mobile, dar rezultatul obtinut trebuie pastrat si supravegheat pana in momentul aparitiei tuturor dintilor definitivi (in jurul varstei de 12 ani, cand se poate constata necesitatea completarii tratamentului cu aparate fixe); prin urmare, un copil ce este luat in tratament la varsta de 6 ani va merge la ortodont cel putin 6 ani (cu perioade de controale regulate, la o luna, urmate de perioade de controale de rutina la intervale mai mari, 3-6 luni).

Este bine de stiut ca fiecare organism reactioneaza diferit la tratament, deplasarea dentara facandu-se la unii pacienti foarte usor, la altii mai incet. Exista chiar si diferente, la acelasi pacient, intre partea stanga si cea dreapta!

In medie, tratamentul „activ” dureaza 1,5 – 2 ani, atat in cazul terapiei cu aparate mobile, cat si in cazul terapiei fixe aplicate la persoanele care nu au mai beneficiat de tratament anterior.

Aceasta etapa este urmata, obligatoriu, de o perioada de contentie – mentinerea rezultatului obtinut – care trebuie sa aiba o durata de cel putin o jumatate din durata tratamentului activ. Cu alte cuvinte, o persoana care a purtat aparat ortodontic timp de 2 ani trebuie sa mai poarte 1 an aparatele de contentie.

Program functionare

Luni 08:00-20:00;
Marti 08:00-22:00;
Miercuri 08:00-22:00;
Joi 08:00-20:00;
Vineri 08:00-20:00;
Sambata 09:00-14:00
Duminica - Inchis

Programari:

WhatsApp:  +40 770 672 817
Telefon:  +40 770 672 817

Acest site foloseşte cookie-uri.

Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Citeste mai mult...

Accept!